Glömt dina inloggningsuppgifter?
Bli medlem
Hej!

Jag efterlyser möjlighet att hyra båtplats vid benöns samfällighetsförening brygga med Y...
sa Jacob Berggren nyss i våra forumHej Claes,
roligt, men hur når jag dig per mail? :)
Maren
sa Maren Jonasson nyss i våra forumHej Maren!
Jag råkade se din fråga och läste den och blev lite nyfiken.
Om du hör av dig via m...
sa Claes Norstedt nyss i våra forumHej.
Jeg vil høre, om der er nogen på Gräsö, som kan hjælpe mig:
Min far var styrmand på den d...
sa Vilhelm Thorgny hansen nyss i våra forumForum
Forum / Småsnack / Rör inte vår Vårdcentral


Einar Mihlberg skrev: (2008-12-14 15:54:04)
Efter att tagit del av Inger Nords insändare i Upplands Nyheter där hon hyser stor oro över att man diskuterar att lägga ner Vårdcentralen i Öregrund och läser Jan Stanjes artikel på Östhammars Nyheters debatt sida börjar man verkligen känna sig djupt oroad. Man skall tydligen inte nöja sig med att ha förstört statliga företag som Posten, m fl. utan vill fortsätta med att splittra upp och privatisera Apotek och Vårdcentraler. Med Postens kullerbyttor i färskt minne – när man fick springa runt på olika ställen för att få tag på frimärken, blanketter och liknande så bävar man för vad som kommer att hända. Lägger man ned Vårdcentralen försvinner Apoteket och hur rimmar det med de miljömål man har satt upp när man måste försöka ta sig till Östhammar eller Uppsala med ett stort moln av växthusgaser efter sig – det kommer att påverka miljön ganska kraftigt när man tänker på antalet besökare på Vårdcentralen i dag men som fördubblas under somrarna.


Thomas Carlsson skrev: (2008-12-15 06:51:05)
Jag tycker att det känns trist att Gräsö (och Öregrund för den delen) ibland hanteras som en avkrok i kommunen. Bussarna dras in, man diskuterar att lägga ner skolor samt nedmontering av annan service.
Visst, det har hänt att jag har åkt 834 ända upp till Norrboda utan att det är någon annan med på bussen. Klart att man som kommun vill spara lite pengar. Vidare klart att ett bra sätt att spara pengar i det korta perspektivet kan vara att man måste ringa och säga att man vill åka med. Men samtidigt gör man trakten allt mer ointressant för folk att flytta till. Gräsö får inte bli någon plats som bara har allmän service under de tider det står husvagnar på Gräsö Camping eller då båthamnen i Öregrund är överfylld av segelbåtar.
Klart att det sticker i ögonen för många när kommunen vill lägga ohemult mycket pengar på att bygga ett kulturhus (i Östhammar såklart) istället för att lokal service.
Öregrund och Gräsö kanske skulle klara sig bättre att vara en egen kommun istället, precis som det var innan 1967. Rent befolkningsmässigt ligger vi ju på samma nivå som Sveriges nuvarande minsta kommun (Bjurholm).
Eller kanske inte ändå; det finns nog lite för lite industrier och företag i trakten för att en sådan kommun skulle klara sig själv.


Betina Högman skrev: (2008-12-15 10:22:13)
Håller med, håller med, håller med!

Vi bör göra Öregrund och Gräsö till en egen kommun/stad, kallad Öregrunds Stad, såsom Sundbygergs stad i Stockholm. Och utvidga gränserna lite så att Stenskär-Sund-Torrön-Kavarö-områderna får ingå!

Vi kan ha vår alldeles egen infrastruktur, baserad på just våra egna behov. Vi har ju ordentligt med duktigt folk här, inom alla bransher, nog skulle vi kunna klara av en sådan sak!

Vad som skulle sitta högt på dagordningen är ju skatten på fritidsbostäderna här omkring, låt skatten gå till Öregrunds Stad! Oj, vad med pengar vi skulle ha till att göra vår Stad till det paradis det bör vara, ALLTID!


Thomas Carlsson skrev: (2008-12-15 11:26:42)
Ska man få en Öregrund Stad att gå runt på sommarstugegäster som betalar fastighetsskatt måste man nog tänja på gränserna för strandskydd och annat som idag begränsar byggnationen.
Är det värt priset med betydligt mer byggnation längs våra stränder och skulle vi vilja att Öregrund förvandlades till ett Smögen/Torekov/etc?
Kanske.


Peter Johansson skrev: (2008-12-15 18:42:57)
Jag måste säga att dessa drömmar känns orealistiska. Ja, kalla mej pessimist, men jag tror inte vi klarar oss själva. Det är ju med nöd och näppe som Östhammars kommun får ihop de. Det är för lite folk som betalar skatt här. Något som verkligen skulle gynna vår kommun är om FLER skriver sig här! En uppmaning till Er alla som bor här, men skriva på annan ort, ändra på det! För det skulle betyda mycket för servicen på glesbygden.


Vi behöver också återfå en majoritet i kommunhuset som vill satsa på alla kommunens orter. Just nu satsas det på Östhammar, man drar ner i Gimo, Alunda, Österby, Öregrund och Hargshamn. Det har tidigare funnits en vilja att hela kommunen ska leva, idag finns den inte. Man har öppet deklarerat att det ska satsas på Östhammars stad, på bekostnad av övriga orter. Så vi kanske har och vänta ett Norrtälje kommun?Där satsar man bara på Norrtälje, inget i Rimbo eller Hallstavik. Bussterminalen har brunnit ner i Hallstavik, men efter ett år, finns fortfarande inga planer på att bygga upp den. Hade de skett i Norrtälje vore en ny terminal på plats inom en vecka. Man ska ju lägga ner Rimbos stora badhus, för att satsa på Norrtäljes lilla badhus...Kajak Alex skrev: (2008-12-15 22:47:03)
För att återkomma till diskussionen, så vill jag bara tillägga att jag håller med Einar om det han skrev.
Det är väldigt oroande att det diskuteras om ett nedläggande av vårdcentralen i Öregrund. Både från miljöperspektiv och som en trygghetskänsla, räcker det inte att tillgängligheten här i skärgården är svår som den redan är.

Att dessutom tankar om nedläggning av annan redan hårt ansatt service, som skolor och bussar mm. känns förskräckligt. Visst är dessa serviceområden väldigt kostsamma och budgeten knapp. Men jag tror inte Öregrund/Gräsö eller Östhammar som helhet skulle må särskilt bra av att så stor del av kommunen enbart "lever" under sommarhalvåret.

För vem gillar känslan av att Öregrund ska förvandlas till en igenbommad "spökstad" mitt under även denna vackra årstid?


Thomas Carlsson skrev: (2008-12-16 06:44:22)
Jo, ja visst är det en orimlig tanke med en egen kommun. Skatteuttaget kommer inte att räcka att finansiera allt vad en kommun behöver. Dessutom finns det knappast någon brett folkligt stöd för något sånt heller.
Men oavsett, servicen måste bli bättre och kanske, kanske måste man rucka lite på gränserna för byggnation av fritidshus så att mer byggs.
Visst är det så att det är fastboende som betalar den skatt kommunen behöver, men man ska nog inte underskatta de intäkter i det lokala näringslivet som fler sommargäster skulle innebära.
Och fler boende på sommaren kommer rimtligtvis att leda till att kommunen blir tvungen att behålla en anständig service. Även året runt.


Peter Johansson skrev: (2008-12-16 14:39:17)


Peter Johansson skrev: (2008-12-16 14:39:35)
Det är hemskt, men efterfrågan styr utbudet. Gräsö har haft en relativt bra kollektivtrafik, men den fungerade ju inte. Det var ingen som åkte buss på ön. En kvällsbuss från Öregrund ut till stugorna på somrarna var rena floppen för några år sedan... Men jag tror det skulle gå idag, fler skulle åka kollektivt på ön, OM bussarna gick något tätare och när folk behöver den. Sommartid måste UL marknadsföra att de finns buss på ön, jag tror de flesta inte förstår det, men de som fattat de åker inte, för den går ju inte sommatid. Söderön är ett bra exempel på hur man saboterade bra glesbygdstrafik.

Där åkte för inte så länge sen ett tiotal buss till/från jobbet. För lite enl UL och kommunen så man började dra in turer, ja men då försvann ju de få resenärer man hade....... Nu är de taxi och bussar som går efter skolans behov och det passar ju väldigt bra om man jobbar på Sandvik eller Forsmark, visst?

Tyvärr är många i näringslivet inte skrivna i kommunen, så pengarna hamnar oftast på annan ort.... Det bidrar att folket handlar här, men inte tillräckligt. jag tror på att fler privatpersoner skriver sig i kommunen. Många som nu flyttar ut i stugorna året runt, de blir fler och fler, skriver sig inte här. Varför? De nyttjar ju ändå den service som finns, varför inte betala för den, så systemena inte urholkas? Dessutom behöver glesbygdskommunen Östhammar varenda öre, om 10 personer flyttar och skriver sig här märks det i komunkassan. I Stockholm koch kommunerna omkring är 10 personer en droppe i havet...

Är lite skeptisk till fler sommarnöjen, längs med stränderna iallafall. Östhammar, Öregrund och Gräsö måste satsa på människor som vill bo här året om. Hyresrätter bör byggas för vanligt folk. Ungdomar som flyttar hemifrån ska kunna bo kvar i kommunen, många vill de, men det finns inga billiga bostäder. Så det blir Uppsala, något studentboende... Själv har jag stått i kö för en lägenhet i Sundsborg i snart ett år, men inget än.... Så efterfrågan finnns, men tyvärr är det för dyrt att bygga nytt och kunna hålla lagom hyror...


Einar Mihlberg skrev: (2008-12-16 15:03:24)
Jag tror inte på att bilda mindre kommuner eller enheter – enighet ger styrka och att gå samman så många som möjligt och på påverka och ställa upp för varandra är den absolut bästa vägen att gå. Ibland känner man ju sig ganska vilsen, men kanske att denna lilla jul berättelse som min bästis i Värmland satte i handen på mig en gång kan ge en smula vägledning om hur vi bör agera.
Vi kanske kan lära av gässen!

Dum som en gås? Helt fel!
Varje fågel flyger med egna vingar, men genom att flyga i V-formation ökar flocken effekten me 71 % jämfört med om varje fågel flög ensam.
Lärdom: Människor som arbetar i en gemensam riktning och med känsla av samhörighet kommer fortare och lättare till målet, eftersom de får draghjälp av varandra.

Så snart en gås faller ut ur formationen återtar den sin plats så fort som möjligt för att kunna dra nytta av lyftkraften från den framförvarande gåsen.
Lärdom: Om vi hade lika mycket förnuft som en gås, skulle vi ansluta oss till dem som strävar i samma riktning som vi själva önskar.

När ledargåsen blir trött flyttar den bakåt i formationen och en annan gås intar tätplatsen.
Lärdom: Det lönar sig att turas om att ta de tunga jobben och att dela upp ledarskapet sinsemellan.

Gässen i formation skriker bakifrån för att heja på de främsta till att hålla farten.
Lärdom: Vi måste se till att våra skrik från de bakre leden är uppmuntrande och inte tvärt om.

När en gås blir sjuk eller skadad och inte kan följa med, lämnar två andra gäss formationen för att hjälpa och skydda den. De stannar tills gåsen antingen kan flyga igen eller dör.
Lärdom: Om vi har lika mycket förnuft som gässen kommer även vi att bistå och stödja varandra på detta sätt.


Om forumen
Våra forum är till för att snacka om vad som händer här på Gräsö.
När du diskuterar, tänk på att ha en trevlig ton mot andra besökare.

För att kunna skriva i våra forum måste man vara medlem här på Gräsö.nu