Glömt dina inloggningsuppgifter?
Bli medlem


Medlem sedan 2007-02-25
Senast inloggad 2018-06-20

Presentation
Gästbok
Vänner
Grupper
Peter Johansson's gästbok
Roland Palmquist skrev:  (2008-10-30 10:41:22)
Hej Peter,
Jag kan berätta om en blodstämmare från Idö som kallades Mickel på Idö och var segelmakare och båtbyggare. Han var också s.k. klok gubbe, som var kunnig i att bota engelska sjukan, bota tandvärk och stämma blod. Tandvärk botade han genom 'läsning' och med 'hugg med yxa' i ett särskilt träd.
En av dem som fick sin tandvärk botad högg några år senare ner 'sin' tandvärkstall, men det sulle han inte ha gjort! Han fick nämligen den förfärliga värken tillbaka. Det berättas att den utsatte då fick söka annan lindring, eftersom Mickel på Idö då redan var död. Mannen fick lov att dricka ur kruset med 'Riga-balsam' - ett hemskt och svart brännvin, som nog mest var (är) avsett för utvärtes bruk. (Jag kan intyga det, eftersom jag faktiskt har provat på att smutta på drycken.)
Mickel på Idö drunknade tragiskt år 1908 - precis 100 år sedan - när han var på väg över isen till handelsboden. I en vak hittade man bara två smörbyttor flytande i vattnet, medan Mickel själv var borta. Hans kropp hittades först ett halvår efter drunkningen och det var ända borta vid Villösan, öster om Arholma. Frid över hans minne.
Roland Palmquist

Peter Johansson svarade: (2008-10-30 21:28:40)
Hej Roland!
En mycket intressant historia jag ska lägga på minnet! Jag älskar att höra om öden från en tid då Gräsön och dess befolkning var något helt annat än vad det är idag. Jag tror jag har att skylla min högstadielärare Fred Söderberg för detta, som drog många intressanta anekdoter från förr på lektionerna!
Skriv något i Peter Johansson's gästbok
Du måste vara medlem på Gräsö.nu för att kunna skriva i någons gästbok.
Klicka här för att bli medlem